+31 6 58930235, +30 698 984 9258 info@therapysofa.gr

Συχνές Ερωτήσεις

Ποιος δεν έχει απορίες πριν ξεκινήσει κάτι καινούριο; Εδώ θα βρείτε απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις που έχουμε πριν ξεκινήσουμε ψυχοθεραπεία.

Τι να περιμένω από μια πρώτη συνάντηση;

Στην πρώτη συνάντηση γνωριζόμαστε. Θέλω να μάθω για σένα, ποια είναι η καθημερινότητά σου, τα ενδιαφέροντά σου, τι σε φέρνει εδώ. Θα συλλέξω επίσης κάποιες βασικές πληροφορίες για εσένα, ώστε να αρχίσω να σε γνωρίζω καλύτερα και να κατανοώ με ευκολία το πλαίσιο αναφοράς σου στην πορεία της συνεργασίας μας. Φυσικά, θα σου εξηγήσω κι εγώ πώς εργάζομαι, ποια είμαι και με ποιο τρόπο θεωρώ πως μπορώ να σε στηρίξω.

Οι συνεδρίες γίνονται δια ζώσης ή διαδικτυακά;

Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται δια ζώσης και διαδικτυακά, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν και σε συνεννόηση με τη θεραπεύτρια.

Για πόσο διάστημα θα πρέπει να πηγαίνω σε ψυχολόγο;
Δεν υπάρχει καθορισμένος χρόνος. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την πολυπλοκότητα του ζητήματος και τις ανάγκες που έχει ο κάθε άνθρωπος. Υπάρχει η βραχεία ψυχοθεραπεία/συμβουλευτική που αποτελείται από έναν κύκλο 8-10 συνεδριών και η μακροχρόνια ψυχοθεραπεία μπορεί να διαρκέσει από μήνες μέχρι χρόνια.

Οπότε, η απλή απάντηση είναι «για όσο θέλετε»! Έχει βέβαια ένα νόημα η όποια απόφαση ή ο όποιος προβληματισμός να συζητιέται με τη θεραπεύτρια ή το θεραπευτή σας.
Προσωπικά, ζητώ από τους ανθρώπους που μου απευθύνονται να συζητούν ανοιχτά για τις ανάγκες και τους προβληματισμούς τους και να με ενημερώνουν όταν επιθυμούν να ολοκληρώσουν τον κύκλο θεραπείας τους, ώστε να πραγματοποιούμε μία συνάντηση «κλεισίματος»/ανασκόπησης.

Με τι συχνότητα πραγματοποιούνται οι συνεδρίες;
Συστήνεται οι συνεδρίες να γίνονται κάθε εβδομάδα (ή κάθε δεύτερη εβδομάδα) και διαρκούν 50 λεπτά, εκτός από τις συνεδρίες ζεύγους που διαρκούν 75 λεπτά.
Η συχνότητα των συνεδριών διαφέρει, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, και συναποφασίζεται με τη θεραπεύτρια και το θεραπευόμενο.
Γιατί να μιλήσω με έναν ψυχολόγο, όταν μπορώ να μιλήσω σε έναν φίλο μου;
Είναι αλήθεια πως ένας καλός φίλος ή ένας υποστηρικτικός σύντροφος μπορούν να προσφέρουν μεγάλη ανακούφιση όταν διανύουμε μια δύσκολη περίοδο. Ωστόσο, συχνά συμβαίνει να υπάρχουν βαθιά θέματα που μας ταλαιπωρούν και που επαναλαμβάνονται ή μπορεί οι δυσκολίες να φαίνονται τόσο μεγάλες που η καλή διάθεση των κοντινών μας προσώπων να μην είναι πλέον αρκετή.

Η ψυχοθεραπεία προσφέρει ένα σταθερό και ασφαλές πλαίσιο συνεργασίας, όπου με την καθοδήγηση ενός ειδικού που έχει εκπαιδευτεί κατάλληλα, μπαίνουμε στη διαδικασία να αφιερώσουμε κάποιο χρόνο για όλα όσα μας απασχολούν, με δέσμευση και συνέπεια απέναντι στον εαυτό μας.

Αν πάω σε ψυχολόγο, σημαίνει ότι έχω πρόβλημα;
Μάλλον σημαίνει ότι έχεις μια ανάγκη και μια δυσκολία. Δεν γεννιόμαστε, ούτε γινόμαστε παντογνώστες και παντοδύναμοι. Είναι φορές που, ναι, μπορεί να χάσουμε την πυξίδα μας. Είναι φορές που μπορεί να μας λείπουν τα «εργαλεία» για να λύσουμε ένα πρόβλημα, παρόλο που ξέρουμε από πού πηγάζει (ή μπορεί και να μην μπορούμε να καταλάβουμε ακόμη την πηγή του!). Και από πότε άραγε είναι κακό ή περίεργο να αναζητούμε τρόπους να στηρίξουμε τον εαυτό μας;

Ας θυμόμαστε πως -όλοι- έχουμε προβλήματα, δεν είμαστε προβλήματα.

Μπορώ να επικοινωνώ με την ψυχολόγο μου κάθε στιγμή που χρειάζομαι ψυχολογική υποστήριξη;

Οι ψυχολόγοι, όπως όλοι οι επαγγελματίες, είναι διαθέσιμοι με βάση το ωράριο εργασίας τους και κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.
Για περιπτώσεις άμεσης ανάγκης μπορείτε να καλείτε στη Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, η οποία λειτουργεί όλο το 24ωρο, ανώνυμα και δωρεάν, προσφέροντας ψυχολογική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη για κάθε θέμα ψυχικής υγείας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο 10306.gr.